+36-30-934-8310
kalibra59@kalibra59.hu
2000. Szentendre, Kőzúzó köz 10.

 
 

Kalibrálásról:

Hossz-, szög- és érdesség mérő, valamint ellenörző eszközök kalibrálásáról:


A dimenzionális mérőeszközök kalibrálása nélkülözhetetlen lépés abban az esetben, amikor egy gyártó minőségi termékeket szeretne gyártani. Első ránézésre ezek az eszközök csupán szépen megmunkált „vasdarabok”, a szakember számára azonban pontos precíz információkkal szolgálhatnak az adott termék paramétereit illetően.

Kalibráltatásuk természetesen nem teszi őket pontosabbá, esetleg kevésbé elhasználttá. A kalibrálás csupán információt szolgáltat a mérőeszköz pillanatnyi jellemzőiről. A kalibrálási bizonyítványból a felhasználó megtudhatja mérőeszköze eltérését, a kalibráláskor tapasztalt hibákat, rendellenességeket. Amennyiben a vevő kéri, a kalibrálási bizonyítványban feltüntetjük a mért eszköz minősítését, a vevő által megadott kritériumok alapján.( tűrésmező, szabvány, százalékos eltérés).
A kalibrálás nem garantálja, hogy a mérőeszköz megfelel az elvárásoknak, azt azonban igen, hogy a megrendelő nem fog hibás, vagy nem megfelelő mérőeszközzel dolgozni.

Laboratóriumunk által kiadott kalibrálási bizonyítványok megfelelnek az MSZ EN ISO / IEC 17025:2018 ( kalibráló és vizsgáló laboratóriumok felkészültségének általános követelményei) szabvány előírásainak, kétnyelvű (angol-magyar) formátumban, kerülnek kibocsátásra.

Kalibráló szakembereink több mint tíz éves gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek hossz- és szögmérő eszközök kalibrálása területén. Tudásukat és tapasztalatukat folyamatosan gyarapítják a fejlettebb technológiák és a nemzetközi kalibrálási gyakorlat figyelemmel kísérése mellett.
Kalibráló etalonjaink kiválasztásakor elsődleges szempontot jelentett a kiváló kalibrálási és mérési képességek kialakítása, valamint az eszközök széleskörű alkalmazása kalibrálási eljárásainkban. Mindamellett szemelőt tartottuk a legmodernebb technikai fejlesztéseket is.
Kalibrálási eljárásaink kidolgozásakor figyelemmel kísértük a nemzetközi ajánlásokat, a vevői igényeket, valamint a kalibráló etalonok nyújtotta lehetőségeket egyaránt.

A kalibrálásról általánosságban:

A mérőeszközök kalibráltatása az a „szükséges rossz” amit minden gyártó, vagy beszállító cégnek el kell végeztetnie ahhoz, hogy megrendelőik bízzanak, az általuk szállított áruk minőségében. Ez azonban nem feltétlenül tükrözi az igazságot. Valóban többlet kiadásnak számít a kalibrálás? Vagy inkább egy megtérülő befektetés? Erre a kérdésre, csak feltételezéseken alapuló válaszokat adhatunk, azonban gondoljunk bele.
Azért, mert az Önök megrendelője nem követeli meg a beszállítóitól, hogy a termékeket kalibrált mérőeszközökkel ellenőrizzék, még elvárja a termék megfelelő minőségét. Amennyiben az Önök ellenőrző mérőeszközei nincsenek kalibrálva, eltérésük esetleg nagyobb a megengedettnél előfordulhat, hogy a legyártott termékek nem felelnek meg az elvárásoknak. A megrendelő nem veszi át vagy visszaküldi a terméket, esetleg, még kötbért is követel a késedelmes szállítás miatt. Ez jelentős veszteséget jelenthet az Önök cégének, amit a mérőeszközök kalibrálásával kiküszöbölhetnek.

Az MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 szabvány szerint működő kalibráló laboratóriumok biztosítják megrendelőiket arról, hogy a méréseket a mérőeszköznek, valamint a felhasználásnak megfelelő eljárás alapján kalibrálták. A kalibrálás alkalmával felhasznált mérőeszközök, kalibráló etalonok visszavezetettek, vagyis kalibrálásuk érvényes, mérési képességük megfelelő.
A kiállított kalibrálási bizonyítványok tartalmaznak minden a szabvány előírásainak megfelelő információt, a kalibrált mérőeszköz adatai, mérési eredmények, mérési bizonytalanság, a kalibrálásnál alkalmazott mérőeszközök, a kalibrálás körülményei.
 
Website by Netprofi
Oldaltérkép